sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Translaki seis!


Henkilöä, joka kokee olevansa eri sukupuolta kuin miksi hänet on syntyessään määritelty, kutsutaan transsukupuoliseksi. Tavallisesti transsukupuoliseksi itsensä tunteva menee jossain vaiheessa elämäänsä transsukupuolisuustutkimuksiin, jotta transsukupuolisuus voidaan todeta. Nykyisellään tutkimukset kestävät pitkään ja ovat varsin kattavat, jotta vääriltä diagnooseilta vältyttäisiin. Sen jälkeen henkilö saa halutessaan mennä ”sukupuolenkorjaushoitoihin” – joita kutsun tässä tekstissä sukupuolenvaihdoshoidoiksi, koska sukupuoli ei voi olla rikki – ja niiden jälkeen on mahdollista saada juridinen sukupuolenvaihdos eli vastakkaista sukupuolta olevan henkilötunnus.

Sukupuolenvaihdoshoidot käsittävät hormonaaliset ja kirurgiset hoidot, joilla henkilöstä pyritään tekemään mahdollisimman paljon vastakkaisen sukupuolen edustajan kaltainen. Hoidoilla lakkautetaan kehon oma sukupuolihormonien tuotanto, joka korvataan ulkopuolelta saatavilla hormoneilla, sekä tehdään muun muassa sukuelinten alueelle kirurgisia muutoksia. Luonnollinen ja väistämätön seuraus näistä hoidoista on lisääntymiskyvyttömyys. Vaatimus käydä sukupuolenvaihdos kokonaisuudessaan läpi ennen juridisen sukupuolen vaihtamista takaa sen, että henkilö on tosiasiallisesti sitä sukupuolta, joka henkilötiedoissa lukee.

Nykyistä lakia halutaan kuitenkin muuttaa. Tavoiteltujen lakimuutosten yhteisnimitys on translaki. Translakia alettiin ajaa kuin käärmettä pyssyyn pian sen jälkeen, kun laki sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksymisestä meni läpi eduskunnassa syksyllä 2014. Translain virallisilla sivuilla kuvaillaan tavoitteita seuraavasti:

”Voimassa oleva translaki loukkaa ihmisoikeuksia, kehollista koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Kuuluu kaikille -kampanjan tavoitteena on itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki, jossa sukupuolen juridinen vahvistaminen:
·     perustuu omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan
·     ei vaadi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä
·     on mahdollista myös alle 18-vuotiaille.
Translaista on poistettava vaatimus lääketieteellisestä prosessista ja psykiatrisesta arviosta juridisen sukupuolen korjaamisen ehtona. Tilalle tarvitaan itsemäärittelyoikeus ja yksilölliset hoidot.”

Toisin sanoen translain ydin on se, että juridinen sukupuoli tulisi saada vaihtaa ilman lääketieteellistä prosessia tai fyysisiä muutoksia. Henkilöllä, joka on yksiselitteisesti esimerkiksi mies, tulisi siis olla oikeus vaihtaa juridinen sukupuolensa naiseksi. Lisäksi vaaditaan sukupuolenvaihdokseen edellytetyn ikärajan poistoa. Vastustan näitä muutoksia jyrkästi – en pahuuttani, vaan siksi, ettei niissä ole kokonaiskuvaa ajatellen mitään järkeä. Läpi mennessään translaista seuraisi enemmän huonoa kuin hyvää.
Tämä teksti käsittelee sitä, miksi uutta translakia ei tule hyväksyä.
Henkilöllisyystodistuksen tehtävä on yksilöidä jokainen henkilö ja kertoa tästä olennaisia asioita, kuten sukupuoli, sosiaaliturvatunnus ja ikä. Vastaavasti henkilöllisyystodistusta käytetään väärin ja se menettää merkityksensä, jos sitä ei käytetä edellä mainittuihin asioihin. Jos translaki hyväksytään, henkilöllisyystodistus ja henkilötunnus eivät enää välttämättä kerro, kumpaa sukupuolta henkilö tosiasiallisesti on – sukupuoli kun on ensisijaisesti lisääntymisbiologinen funktio ja vasta toissijaisesti muita asioita, kuten sosiaalinen tai koettu sukupuoli. Tilanteessa, jossa miehen juridinen sukupuoli voi olla nainen tai päinvastoin, henkilöllisyystodistuksilla voitaisiin käytännössä heittää vesilintua. Lisäksi se, että henkilö voi olla fyysisesti yhtä sukupuolta ja juridisesti toista, aiheuttaisi lukuisia muita hankaluuksia yhteiskunnassa ja sen järjestelmissä.

Yksi esimerkki mainituista hankaluuksista on terveydenhuollon järjestelmät. Miesten ja naisten hoito voi poiketa toisistaan anatomisista tai muista syistä, ja toisiinsa täsmäämättömät fyysinen ja juridinen sukupuoli aiheuttaisivat todennäköisesti paljon sekaannuksia. Terveydenhuollon alalla sekaannukset voivat olla suuri riskitekijä. Lisäksi Suomessa on tähän mennessä ollut yksi tapaus, jossa synnyttäjällä on miehen henkilötunnus. Tilanne oli ongelmallinen sekä neuvolassa että sairaalassa, koska terveydenhuollon järjestelmät eivät tunnista kyseistä tilannetta. Mikäli vastaavat tapaukset yleistyvät, jo ennestään kuormitettu hoitohenkilökunta joutuu kaiken muun lisäksi temppuilemaan järjestelmien kanssa, tai vaihtoehtoisesti huomattava osa terveydenhuollon järjestelmistä olisi kirjoitettava ja ohjelmoitava uusiksi. Työrupeamaa voisi kokoluokassaan verrata jopa sote-uudistukseen ja se olisi pitkäkestoinen ja raskas prosessi.

Toisena esimerkkinä toimivat kaikki tilanteet, joissa ihmiset jaetaan sosiaalisista tai sukupuolisiveellisyyteen liittyvistä syistä miehiin ja naisiin. Jos translaki menisi läpi ja mies voisi vaihtaa itselleen naisen henkilötunnuksen pelkällä ilmoituksella, häntä ei voitaisi estää menemästä naisten puolelle vaikkapa uimahallin peseytymistiloissa. Vaikka hän syystä tai toisesta kokisi olonsa turvallisemmaksi tai kotoisammaksi naisten puolella, naisten oikeus olla ilkosillaan vain oman sukupuolensa edustajien seurassa painaa vaakakupissa enemmän kuin yksittäisen miehen oikeus peseytyä naisten puolella. Lisäksi on otettava huomioon kiusanteko- ja hyväksikäyttöriski sekä turvattomuuden tunne pukeutumis- ja peseytymistiloissa. Jos juridinen sukupuoli irrotettaisiin fyysisestä sukupuolesta ja sen vaihtaminen tehtäisiin vaivattomaksi, tirkistelystä tulisi helpompaa kuin koskaan aikaisemmin ja hyväksikäyttötapaukset lisääntyisivät. Ulkomailla negatiivinen kehitys on jo nähty sukupuolineutraaleissa pukeutumis- ja wc-tiloissa.

Olen käynyt lukuisia keskusteluja translaista muun muassa Facebookissa ja törmään toistuvasti perusteluun, joka kuuluu: “Miten se vaikuttaisi sinun elämääsi, jos translaki hyväksyttäisiin?” Perustelu ontuu monesta syystä. Jos vain suoralla vaikutuksella henkilön omaan elämään olisi väliä, kenenkään ei pitäisi ajaa esimerkiksi eläinten oikeuksia. Kyse on henkilökohtaisten asioiden sijaan isosta kuvasta – siitä, millä poliittisilla päätöksillä saadaan suurin hyöty pienimmillä haitoilla. Translain hyväksymisellä saataisiin pieni hyöty mittavilla haitoilla, joten se olisi huono poliittinen päätös. Siksi nykymuotoista translakia ei tule hyväksyä nyt eikä koskaan.

11 kommenttia:

 1. Hyvä puheenvuoro. Spn-avioliitto oli todellakin todella suuri virhe, jonka seurauksia vasta nyt aletaan huomaamaan, koska se on johtanut tällaiseen kaaokseen jota mm. translaki edustaa. Lievästi sanottuan on pähkähullua että sukupuolta voitaisiin vaihtaa kuin paitaa, ilman mitään tutkimuksia, sillä transoletusten taustalla on usein mielenongelmia, eikä syy ole väärässä sukupuolessa oleminen. Tuo vastaväite että mitä se sinulta on pois esitettiin jo spn-avioliittolakia suunnteltaessa. Joidenkin on ilmeisesti vaikea ymmärtää että on olemassa ihmisiä jotka eivät ajattele vain itseään, vaan tuntevat vastuuta koko yhteiskunnasta. Tuota annettua s-postia en lue. Pekka J. Mäkinen.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kikka nuorilla miehillä välttää armeija. Vaihtaa sukupuolta fiiliksen mukaan naiseksi ja sitten takaisin mieheksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse kylläkin kävin armeijan ja olen työskennellyt 8 vuotta turvallisuusalalla.

   Poista
 3. Hyvä ja tärkeä puheenvuoro. Kyseiset henkilöt tarvitsevat psykiatrista apua, eivät sukupuolenvaihdoksia.

  VastaaPoista
 4. Minulla ei ole varsinaista mielipidettä translaista mutta tässä on kuitenkin piirteitä, jotka viittaavat siihen että ositain on kyseessä jonkinlainen transvestiitiksi ryhtymis -epidemia. Näissä tapauksissa leikkaukset ovat lähinnä ihmisoikeusloukkaus.

  http://kansankokonaisuus.blogspot.com/2019/03/seitseman-ruotsalaisprofessoria-ruotsi.html

  VastaaPoista
 5. Ihan vain rakentavan dialogin vuoksi haluaisin kysyä:mihin lause "Ulkomailla negatiivinen kehitys on jo nähty sukupuolineutraaleissa pukeutumis- ja wc-tiloissa." oikein viittaa? Itselleni tulee vain mieleen jenkkien tilanne jossa transsukupuolisia kiellettiin menemästä sukupuoli-identiteettiään vastaavaan vessaan (joka vain johta siihen että täysin miehen näköiset trans-ihmset joutuvat käyttämään naisten vessaa) mutta tänä on kuitenkin eri asia kuin sukupuolineutraalit vessat ja pukeutumistilat. On meillä täällää suomessakin ihan toimivia esimerkkejä sukupuolineutraaleista vessoista jitka eivät ole mitään ongelmia aiheuttaneet, muun muassa keskuskirjasto oodissa on näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vessat on yksi juttu, pukeutumis- ja peseytymistilat, ja muut yksityisyyttä ja sukupuolisiveellisyyttä edellyttävät tilat toinen. Eikö tosiaan voisi tulla mitään ongelmia, jos pukeutumis- pesu- ja saunatiloihin voi miesten tai naisten puolelle mennä kuka tahansa?

   Poista
 6. Korjaus esitettyihin tietoihin.
  "Vaatimus käydä sukupuolenvaihdos kokonaisuudessaan läpi ennen juridisen sukupuolen vaihtamista takaa sen, että henkilö on tosiasiallisesti sitä sukupuolta, joka henkilötiedoissa lukee."
  -Sukupuolen vahvistamiseen riittää transdiagnoosi ja hedelmättömyystodistus. Kaikki kehoa muokkaavat hormoni- ja leikkaushoidot ovat vapaaehtoisia.
  Transihminen useimmiten haluaa hormoneja ja ne aiheuttavat hedelmättömyyden.
  Jos lopettaa hormonien käytön, hedelmällisyys voi palautua.
  THL:n rekisteriin ei ole raportoitu yhtään sterilisaatiota transsukupuolisuuden perusteella koko lain voimassaoloaikana 2003 alkaen.
  Kehon muokkaus jatkuu usein sukupuolen vahvistamisen jälkeen vuosia.

  Julkisuudessa esitetyistä väitteistä poiketen pakkosterilisaatiota ei ole suoritettu transihmisille eikä edes vapaaehtoisia sterilisaatiota ole haettu transsukupuolisuuden perusteella.
  Lakia voi muuttaa siltä osalta eikä sillä ole paljoa käytännön merkitystä.

  Sukupuoli ilmoitusasiana on merkillinen vaatimus. Miten transihmisen aseman paranee, jos näyttää edelleen syntymäsukupuoleltaan, vaikka henkilötunnus on eri sukupuolen.
  Juridista puolta voisi helpottaa nykyisestä, mutta kehoa muokkaavien transhoitojen saamiseen pitää olla tarkat tutkimukset.

  VastaaPoista
 7. Translain muutosvaatimuksia on kritisoitu pitkällisesti blogissa, jota pitää syntymäsukupuoleensa palannut transihminen.
  https://mustaorkidea.blogspot.com/2019/03/uusinta-translakia-ei-edelleenkaan-pida.html

  VastaaPoista
 8. Nykyinen laki on hyvä ja 10v. Testit siihen. Miten alaikäiset voi päättää tulevaisuudesta tai miten voidaan edws ajatella yhden käyntikerran jälkeen vaihtaa juridisesti sukupuoli ? Ei käy mun järkeen ainakaan.

  Siis antaa tuon lain olla niinkuin nyt on ja ei helpolla läpi noista muuten tulee isoja ongelmia asian suhteen...

  VastaaPoista
 9. Trans Rights are human rights

  VastaaPoista

Jätä kommentti